SEO çalışmalarının olmazsa olmazı ve belki de içerikten sonraki en önemli öğelerinden birisi backlinktir. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak isteyenler için backlink kavramı her zaman popüler bir konu olmuştur. Ben de bu yazımda Backlink kavramını sizler için enine boyuna inceleyeceğim. Backlink nedir, backlink türleri, backlink nasıl alınır, backlink alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve backlink ile alakalı sıkça sorulan soruları derledim. Sizler de sitenize backlink almak istiyorsanız bu yazımızı inceleyerek kaliteli ve doğru backlink nasıl alınır öğrenebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım!

 

Backlink Nedir?

Backlink, web sitenizdeki herhangi bir adresin internetteki farklı bir web sitede yayınlanmasıdır. Bu işleme Geri Bağlantı da denilmektedir. Kaliteli sitelerden gelen bağlantılar sitenizin otoritesini arttırmaya ve sıralamasını yükseltmeye yardımcı olur.

 

Backlink Türleri Nelerdir?

Dofollow: Google’a bu linkin güvenilir olduğunu, referans olabileceğini ve takip edilmesi gerektiğini söyler.

Takip edilen bir dofollow backlink şöyle görünür:

<a href="https://cangedik.com.tr/">Bu bir dofollow link</a>

 

Nofollow: Google’a bu linkin kendisiyle bir ilgisi olmadığı bu yüzden takip edilmemesi gerektiğini söyler.

Takip edilmeyen bir nofollow backlink şu şekilde görünür:

<a href="https://cangedik.com.tr/" rel=”nofollow”>Bu bir nofollow link</a>

 

Sponsorlu: Google’ı sponsorlu linkler hakkında bilgilendirmek gerekiyor, bu nedenle kullanılmaktadır.

Sponsorlu bir backlink şu şekilde görünür:

<a href="https://cangedik.com.tr/" rel=”sponsored”>Bu bir sponsorlu link</a>

 

UGC Link: Blog yorumlarından ya da forum sitelerinden gelen linklerdir.

UGC backlinkler şu şekilde görünür:

<a href="https://cangedik.com.tr/" rel=”ugc”>Bu bir UGC linki</a>

 

Ücretli Backlink Nasıl Alınır?

Bir bağlantının/linkin para, ürün ya da hizmet takasıyla elde edilmesi “ücretli backlink” alımı olarak adlandırılır. Ücretli backlink çalışması şunlardır:

  • Tanıtım Yazısı: İlgilendiğiniz web sitesi hakkında bir tanıtım içeriği hazırlayıp bu içeriğinizi tanıtım yazısı yayınlayan web sitelerinde yayınlatabilirsiniz.
  • Footer Backlink: Bir web sitesinin footer bölümünden ücretli backlink alabilirsiniz.
  • Sidebar Backlink: Bir web sitesinin slider bölümlerinden ücretli backlink alabilirsiniz.
  • Rakipleri İncelemek: Rakip backlink analizi yapıldıktan sonra rakibin aldığı ücretli backlinkleri belirleyerek sizler de bu alanlardan ücretli backlink alarak bu sitelerden faydalanabilirsiniz. Bu tip backlink analizlerini sağlıklı bir şekilde yapabilmek için ücretli backlink sorgulama araçlarından yararlanabilirsiniz. Bunun için Ahrefs, SEMrush ve Majestic SEO gibi toolları deneyebilirsiniz.
Ücretli Backlink

Ücretli Backlink

 

Faydalı içerik: Zararlı Backlink Nedir?

 

Ücretsiz (Free) Backlink Nasıl Alınır?

Ücretsiz backlink örnekleri arasında sosyal medya bağlantıları, forum tanıtımları, rehber kayıtları, profil ve yorum linkleri beraberinde konuk yazarlık yapılarak sağlanan backlinkler de gösterilebilir. Free backlink alırken herhangi bir para, ürün ya da hizmet takası yapmanıza gerek yoktur. Free backlink çeşitleri ise şunlardır:

  • Sosyal Medya Bağlantıları: YouTube, Twitter, Pinterest ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında hazırladığınız içeriklerinizi paylaşarak siteye gelen trafiğinizi ücretsiz bir şekilde arttırabilirsiniz.
  • Forum Tanıtımları: R10net, Eksi Sözlük ve Donanım Haber Forum gibi forum sitelerinde içeriğinizi tanıtabilirsiniz.
  • Rehber Kayıtları: Web sitenize firma rehberi çalışması yaparak ücretsiz bir şekilde free backlinkler elde edebilirsiniz.
  • Profil Backlink: Profil biosuna link ekleyebildiğiniz web sitelerinde hesap oluşturarak ilgili alanlara linkleme çalışması yapabilirsiniz. Böylece free backlinkler elde etmiş olursunuz.
  • Yorum Backlink: Birtakım sitelerde yorum yazarken web sitenizin linkini de ekleyebiliyorsunuz. Bu tarz siteleri belirleyerek free backlink çalışması yapabilirsiniz. Geçmişe göre popülerliği ve etkisi bir hayli düşmüştür.
  • PDF Paylaşılan Siteler: SEO uyumlu içeriklerinizi PDF formatına dönüştürerek PDF paylaşılabilen sitelerde yayınlayabilirsiniz.
  • Kaynak Olmak: Oluşturduğunuz SEO uyumlu kaliteli ve özgün içerikleri beğenen kullanıcılar bu içeriklerinize kendi içeriklerinde atıflar ya da alıntılar yapabilir. Bu işlemlerde web sitenizi kaynak olarak kullanabilir.
  • Ücretsiz Link İstemek: Markanızla aynı bağlamda olan web sitelerinden benzer içeriklerde sizin sitenize link vermesini isteyebilirsiniz. Ya da bir web sitesinin bir hatalı sayfasını bulup o linki size yönlendirmesini rica edebilirsiniz. Böylece ücretsiz bir şekilde geri bağlantı kazanabilirsiniz. Fakat günümüzde site sahipleri bu yola pek yanaşmıyor.
  • Konuk Yazarlık: Hazırladığınız kaliteli bir blog içeriğini başka bir sitede yayınlatabilir o siteye misafir konuk yazar olabilirsiniz.
Ücretsiz (Free) Backlink

Ücretsiz (Free) Backlink

 

İlginizi çekebilir: Google Algoritma Güncellemeleri

 

Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Çok yeni domainlere agresif bir şekilde backlink çalışması uygulamayınız. Önce site içeriğini arttırıp kullanıcı deneyimini yükseltiniz.
  2. Backlink alırken mümkünse alınacak sayfanın güncel ve özgün olmasına dikkat ediniz.
  3. Backlink çalışması yaparken link alacağınız sitenin içeriklerinin sizin siteye uygun olmasına dikkat ediniz. Siteniz ile aynı bağlamda olmasına özen gösteriniz.
  4. Backlink alma işleminde farklı sitelerden kısa zamanda agresif şekilde aşırı link almayın. Backlink çalışmasını düzenli olarak haftada 2-3 link olacak şekilde yapabilirsiniz.

 

Backlink Örnekleri

Yukarıda yer alan bağlantılara tıklayarak bu backlink çeşitlerinden sizler de faydalanabilirsiniz.

 

Toksik ve Spam Backlink Temizleme Yöntemleri

Google Disavow Tool (Google Link Reddetme Aracı) sayesinde sitenize gelen zararlı bağlantıları reddederek kolayca kurtulabilirsiniz. Google’ın kullanıcılarına sunduğu ücretsiz bir araçtır. Böylece spam sitelerden gelen toksik backlinkleri ortadan kaldırmış olursunuz. Anti SEO çalışmalarına karşı düzenli olarak web sitenizi backlink analizinden geçirip spam linkleri kontrol etmelisiniz. Aksi halde Google tarafında yatırım ve cezalar uygulanır. Bu cezalar sitenizin sıralama kaybına uğratılmasından tamamen arama motoru sonuçlarından kaybolmasına kadar gidebilmektedir.

Google Disavow Tool (Link Reddetme Aracı)

Google Disavow Tool (Link Reddetme Aracı)

 

Bu içeriğimizde Site Dışı SEO (Off-Page SEO) tekniklerinden biri olan geri bağlantıları (backlink) inceledim. Backlink nedir, türleri nelerdir, nasıl alınır ve spam backlink nasıl temizlenire kadar birçok başlığı açıkladım. Umarım SEO çalışmalarınızda sizlere fayda sağlayacak bir içerik olmuştur. İçeriği beğenip yorum yapmayı ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın!

 

5/5 - (15 oy)